top of page
  • Writer's pictureVNK serviss

VIDE UN VESELĪBA – KĀPĒC SVARĪGI PARŪPĒTIES PAR DECENTRALIZĒTĀS KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS PAREIZU APSAIMNIEKOŠANU

Decentralizētās kanalizācijas sistēmas (DKS) jeb individuālās kanalizācijas sistēmas (septiķis, krājtvertne vai bioloģiskā iekārta) joprojām ir ļoti izplatīts kanalizācijas sistēmas veids visā Latvijā, tomēr DKS nepareiza attīrīšana var radīt riskus veselībai.

Vēlamies vērst iedzīvotāju uzmanību uz to, kāpēc decentralizētās kanalizācijas sistēmas pareiza apsaimniekošana ir tik nozīmīga – mājsaimniecībām ir jāseko līdzi DKS notekūdeņu attīrīšanai, jo pretējā gadījumā var rasties apdraudējums jūsu, jūsu ģimenes un kaimiņu veselībai. 

Kā norāda Latvijas Ūdensapgādes un Kanalizācijas Uzņēmumu Asociācija, nepietiekami attīrīti sadzīves notekūdeņi daudzviet Latvijā no decentralizētajām kanalizācijas sistēmām ieplūst pazemes un virszemes ūdeņos, radot piesārņojumu, kas būtiski pasliktina ūdeņu kvalitāti un negatīvi ietekmē dzeramā ūdens kvalitāti tuvumā esošās akās, radot riskus veselībai, jo piesārņojums var nokļūt līdz pat ūdens glāzei. Lai pasargātu sevi un apkārtējos no indīgu vielu nejaušas uzņemšanas, aicinām iedzīvotājus pārliecināties, ka jūsu DKS ir pareizi apsaimniekota, laikā iztīrīta un apkopta. Minimālais notekūdeņu un nosēdumu izvešanas biežums no krājtvertnes un septiķa ir viena reize kalendārajā gadā, neatkarīgi no sistēmas reģistrācijas datuma.

Lai novērstu iespējamo piesārņojumu, ir svarīgi sekot līdzi DKS apkopei, savukārt mājsaimniecības, kurās tas ir iespējams, aicinām pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai, uzticot rūpes par kanalizācijas sistēmas uzraudzību, apkopi un remontu kvalificētu un pieredzējušu speciālistu ziņā.

Tāpat arī vēršam uzmanību uz to, ka spēkā esošie normatīvie akti nosaka prasību reģistrēt DKS (MK noteikumi Nr. 384 “Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu”). Decentralizētās kanalizācijas sistēma normatīvo aktu izpratnē ir: 

  • Rūpnieciski izgatavotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kuras attīrītos notekūdeņus novada vidē un kopējā jauda ir mazāka par 5 m3/diennaktī;

  • Septiķis ar divām vai vairāk kamerām, kur notekūdeņi pēc septiķa vidē tiek novadīti caur speciāli ierīkotu infiltrācijas sistēmu (filtrācijas laukiem, apakšzemes filtrējošām drenām, smilts grants filtriem, filtrācijas grāvjiem vai akām un kurš izbūvēts atbilstoši būvniecību regulējošiem normatīvajiem aktiem;

  • Notekūdeņu krājtvertne (jebkurš rezervuārs, nosēdaka vai izsmeļamā bedre, pārvietojamā tualete, sausā tualete), kurās uzkrājas neattīrīti notekūdeņi, septisko tvertņu dūņas vai kanalizācijas sistēmu atkritumi.

MK noteikumu noteiktās prasības attiecas uz pilsētu un ciemu teritorijās esošām decentralizētajām kanalizācijas sistēmām. Līdz ar to, ja arī jūsu mājsaimniecībā (kas atrodas pilsētas vai ciema teritorijā), tiek izmantota DKS, aicinām tos klientus, kuri līdz šim to nav paveikuši, iesniegt SIA “VNK serviss” decentralizētās kanalizācijas sistēmas reģistrācijas apliecinājumu. Apliecinājuma veidlapu ir iespējams atrast SIA “VNK serviss” šeit ar nosaukumu “Decentralizētās kanalizācijas sistēmas reģistrācijas apliecinājums”. Aizpildīto veidlapu aicinām nosūtīt uz e-pastu info@vnkserviss.lv, iemest SIA “VNK serviss” kastītē vai nodot jums tuvākajā SIA “VNK serviss” klientu apkalpošanas centrā. Citu ar decentralizēto kanalizāciju saistītu jautājumu gadījumā aicinām rakstīt uz info@vnkserviss.lv vai zvanīt uz vienoto tālruni  +371 20000209.




Recent Posts

See All

Comments


bottom of page