top of page
Writer's pictureVNK serviss

DAŽI PADOMI ATBILDĪGĀKAI KANALIZĀCIJAS LIETOŠANAI

Lai arī ikdienā par to netiek domāts, kanalizācijas jeb notekūdeņu savākšanas sistēmas un notekūdeņu attīrīšanas iekārtas (NAI) ir viens no būtiskākajiem elementiem jebkuras apdzīvotas vietas infrastruktūrā. Lai saprastu to, kā mūsu paradumi ietekmē notekūdeņu attīrīšanas procesu, apkopojam dažus padomus iedzīvotājiem par to, kā atbildīgāk izmantot kanalizācijas sistēmu.


Kanalizācijā nedrīkst noskalot vecu pārtiku un taukus!

Kafijas biezumi, kompots, marinējumi, kartupeļi un cits ēdiens – nav piemēroti kanalizācijas sistēmai. Kafijas biezumi ir visbiežākais iemesls, kādēļ aizsprostojas virtuves izlietnes, jo tie nešķīst ūdenī, bet nogulsnējas uz cauruļu sieniņām. Tāpat notiek arī ar taukiem un eļļu, turklāt jāņem vērā, ka aukstā ūdenī tauki sacietē un temperatūra kanalizācijas sistēmā ir zema. Tādējādi pakāpeniski veidojas biezas nogulsnes, kurām klāt pielīp citi pārtikas atkritumi, un caurules aizsērē.


Kanalizācija nav piemērota higiēnas preču, bērnu autiņbiksīšu un prezervatīvu novadīšanai!

Tualetes pods nav atkritumu tvertne. Tajā jānovada tikai pašu radītie fizioloģiskie izdalījumi un tualetes papīrs. Notekūdeņos nedrīkst noskalot sieviešu higiēnas preces un bērnu autiņbiksītes, prezervatīvus un medicīniskās maskas, mājdzīvnieku pakaišus, apģērbu (šortus, zeķbikses u. c.). Tāpat arī mitrās salvetes un virtuves dvieļi nav piemēroti kanalizācijas sistēmai, jo tie labi uzsūc mitrumu, bet neizšķīst un rada aizsprostojumu. Šis piesārņojums rada cauruļvadu sistēmu, pārsūknēšanas aprīkojuma un notekūdeņu attīrīšanas procesu aprīkojuma nosprostošanos vai pat neatgriezenisku bojājumu, un papildu izdevumus.


Kanalizācijā aizliegts novadīt zāles un medikamentus!

Tāpat kā ar sadzīves atkritumiem, notekūdeņos nedrīkst noskalot arī zāles un medikamentus. Ja cilvēki notekūdeņos novada dažādas bīstamās vielas, kas acīm nav redzamas, tās būtiski ietekmē notekūdeņu attīrīšanas procesus, kurās iesaistīti dzīvi mikroorganismi – bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas procesu. Šie mikroorganismi iet bojā un nespēj atbilstoši veikt savu darbu – piesārņojuma samazināšanu, jo ir saindēti. Līdz ar to palielinās risks, ka šis piesārņojums netiek pienācīgi attīrīts, izplūst vidē un rada neatgriezeniskus vides piesārņošanas procesus.

Nederīgos medikamentus un zāles ir nepieciešams nodot aptiekās, kur tālāk parūpējas par šo bīstamo atkritumu pareizu utilizāciju, neradot kaitējumu videi!

Lai izvairītos no kanalizācijas sistēmas avārijas situācijām un papildu izmaksām, SIA “VNK serviss” aicina: būsim apdomīgi un atbrīvosimies no sadzīves atkritumiem tiem atbilstošā veidā!



bottom of page